Tabel verkoopbudget monitoring [- voorbeeld - Excel]

Het verkoop- of commerciële budget staat centraal in uw jaarlijkse begrotingsraming.

Hier is een eenvoudig voorbeeld om je te helpen begrijpen hoe het werkt en om het aan de specifieke elementen van jouw bedrijf aan te passen.


Voor een goede commerciële follow-up moet je een vergelijking maken tussen de geplande verkopen ( budget ) met de gerealiseerde omzet (boekhouding). Het is een essentieel instrument voor het effectief beheer van uw prospectie- en verkoopstrategie.

Wat is verkoopbudgetbewaking?

Aan het begin van het jaar zal je een schatting maken van de toekomstige verkoop in hoeveelheid en waarde. Deze complexe beoordeling hangt onder meer af van de beschikbare middelen, maar ook van de potentiële vraag op de markt.

Zodra je die budget tabel hebt opgesteld, is het belangrijk de prognoses te vergelijken met de werkelijke cijfers. Gunstige afwijkingen (werkelijke verkoop hoger dan geraamd) of ongunstige afwijkingen worden op die manier onmiddellijk ‘zichtbaar’ gemaakt.

Met één enkele Excel-tabel kan je het hele jaar door jouw bedrijf commercieel sturen of bijsturen en verkoop- en prospectieacties organiseren die in relatie staan tot de jaarobjectieven.

Hoe gebruik ik de Verkoopbudget Monitoring?

Onze excell tabel is vooraf gevuld met het voorbeeld van een bedrijf dat actief is als organisator van beurzen. Het doel van deze tabel is het volgen van de verkoop van beursstanden. De evolutie van de tabel zal de onderneming in staat stellen strategische beslissingen te nemen.

Het bevat alle essentiële elementen om de verkoop efficiënt te beheren. Let wel, deze tabel is een voorbeeld, je moet hem aanpassen aan jouw eigen specifieke kenmerken en rekening houden met  jouw activiteiten en beperkingen.

  • Aantal getekende verkopen
  • Aantal geplaatste opties / lopende offertes
  • Totale potentiële verkoop
  • Omzet in ondertekende verkopen
  • Omzet in geplaatste opties / lopende offertes
  • Totale potentiële verkoop

Dit voorbeeld zal je helpen bij het organiseren en controleren van uw verkoopdoelstellingen. Door het invullen van deze tabel verkrijg je een meer objectieve visie over alle mogelijkheden in verkoop. Het zal je in staat stellen jouw project beter te beheren en de strategie en prioriteiten aan te passen aan het reële verkoopvolume.

Download ons gratis voorbeeld : VerkoopBudget Monitoring tabel in excel formaat.

© Elke reproductie verboden zonder de toestemming van de auteur
Wist u dat uw medewerkers beter belonen niet betekent dat u meer betaalt?
Meer informatie gebruiksaanwijzing Orange
Orange Belgium lance une option de vitesse de 400 Mbps pour tous ses clients et donne un coup de fouet à son offre Love Pro pour les indépendants et les petits bureaux via un avantage multi-produits
En savoir plus Orange