Welke ondernemingsvorm kiezen? [memo]

Bij het kiezen van een ondernemingsvorm stel je je best enkele vragen en ben je je bewust van de voor- en nadelen van elke ondernemingsvorm.

Afhankelijk van het soort activiteit, het al dan niet willen aangaan van grotere verbintenissen en jouw initiële budget kan je een weloverwogen keuze maken voor de rechtsvorm.


Wanneer moet je jouw bedrijfsvorm kiezen?

Wanneer het project goed doordacht is en je alle gewenste partners hebt geïdentificeerd.

Vraag je af of je liever volledig onafhankelijk bent (handelaar, ambachtsman, enz.) dan wel of je partners (werkende vennoten, stille vennoten, andere aandeelhouders) wil of moet hebben.

 

Als je de voorkeur geeft aan de oprichting van een vennootschap, is het raadzaam te kiezen uit de drie belangrijkste vennootschapsvormen: de BV, NV of CV

Het is belangrijk dat je goed nadenkt voordat je één van deze vennootschapsvormen kiest, omdat elke vorm fiscale en sociale gevolgen heeft voor de onderneming.

 

Voor- en nadelen van de 3 vennootschapsvormen

Om u te helpen bij uw beslissing, hebben wij een nota opgesteld waarin alle voor- en nadelen van de verschillende vennootschapsvormen worden opgesomd.  Het bedrag van uw startkapitaal, het soort bestuur en besluitvorming dat u wenst, en de manier waarop u de handel kunt staken, zijn allemaal belangrijke aspecten. 

De 3 belangrijkste bedrijfsvormen die in deze nota worden genoemd zijn

  • BV (vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)
  • NV (naamloze vennootschap)
  • CV (coöperatieve vennootschap)

Download onze gratis Memo - De voor- en nadelen van de 3 belangrijkste bedrijfsvormen in word formaat.

© Elke reproductie verboden zonder de toestemming van de auteur
Wist u dat uw medewerkers beter belonen niet betekent dat u meer betaalt?
Meer informatie gebruiksaanwijzing Orange
Orange Belgium lance une option de vitesse de 400 Mbps pour tous ses clients et donne un coup de fouet à son offre Love Pro pour les indépendants et les petits bureaux via un avantage multi-produits
En savoir plus Orange