Marketing kalender sjabloon

Plan al jouw digitale acties met een eenvoudig en efficiënt hulpmiddel

Een digitale aanwezigheid is tegenwoordig onontbeerlijk voor een hedendaags marketingbeleid. "Niet gezien, niet verkocht".  Daarom hebben wij een voorbeeld van een marketingkalender voor jou opgesteld, die je kan gebruiken in de marketing contentstrategie.


Waarom een marketingkalender gebruiken?

De marketingkalender is een nuttig instrument om de planning van de online bijdragen te organiseren en de inhoud ervan te optimaliseren. Het stelt jou in staat om regelmaat, consistentie en efficiëntie te handhaven bij de uitvoering van uw strategie door :

👉 Plan al uw digitale acties

👉 een globale kijk houden op de jaarkalender.

👉 Voorbereiding van de te behandelen thema's en het type inhoud

👉 de frequentie van deze inhoud te plannen en de communicatiekanalen te kiezen.

 

Merk op dat deze tool gemaakt is om een bestaande contentstrategie te implementeren. Alvorens deze kalender te gebruiken, moet je dus nadenken over jouw strategie door jezelf deze vragen te stellen:

Wat is het doel achter de inhoud van uw communicatieboodschappen? (Uw imago verbeteren, zichtbaar zijn, trafiek naar de website genereren, nieuwe prospects/klanten vinden...). De gekozen doelstelling zal onder meer bepalen welke KPI's (=prestatie-indicatoren) moeten worden gevolgd om de resultaten van jouw campagne te analyseren.

Voorbeeld: Als u een Facebook-campagne lanceert met als doel uw zichtbaarheid te verbeteren, moet je je in de eerste plaats concentreren op de "views" van jouw campagne om de resultaten op te volgen.

Welk type content wil je plaatsen, hoe vaak en via welke communicatiekanalen?

Voorbeeld: ik wil een blogbericht (soort inhoud), 1x/week (frequentie), onder de aandacht brengen via Facebook en LinkedIn (communicatiekanalen).

 

Hoe gebruikt je de marketingkalender?

De marketingkalender is onderverdeeld in verschillende plannen: 

 

A) Een operationeel marketingplan

Het operationele marketingplan geeft je een overzicht van al jouw evenementen/campagnes/acties/sleutelmomenten/inhoud gedurende een jaar. Deze zeer brede kijk kan interessant zijn bij het plannen van de campagnes. Aan de hand van dit instrument kan je namelijk zien welke periode het meest geschikt is voor de uitvoering van een bepaalde marketingactie.

 

B) Een redactionele kalender

Met de redactionele kalender kan je een stap verder gaan bij het plannen van inhoud. Zo kan je jouw jaarlijks marketingplan "vertalen" in meer operationele/concrete acties, dag na dag.

Dit gebeurt in de vorm van een wekelijkse "kalender" die je kan invullen op de beste tijdstippen om uw nieuwsbrief te verspreiden/te posten op de social media. Om deze acties op te zetten, gebruik je gewoon de volgende 2 tabbladen (sociaal netwerkplan & e-mailingplan).

 

C) Een sociaal netwerkplan

Met dit plan kan je preciezer bepalen waaruit elke in de redactionele kalender geplande "sociale netwerk"-actie zal bestaan. Het omvat het thema/onderwerp van de campagne, het verspreidingsmedium, de inhoud van de boodschap en de UTM** van de campagne.

**De UTM-codes (Urchin Tracking Module) stellen je in staat een follow-up en grondige analyse van de campagne uit te voeren. Zij stellen je met name in staat de herkomst van jouw gebruikers te traceren.

 

D) Een e-mailing plan

Dit plan maakt het mogelijk preciezer te bepalen waaruit elke in de redactionele kalender geplande mailing zal bestaan. Het omvat het thema, de grootte van het publiek, de openings- en klikratio, enz.

© Elke reproductie verboden zonder de toestemming van de auteur
Orange Belgium lance une option de vitesse de 400 Mbps pour tous ses clients et donne un coup de fouet à son offre Love Pro pour les indépendants et les petits bureaux via un avantage multi-produits
En savoir plus Orange