Keuze van de leveranciers

Doelen Doelen

Kies jouw leveranciers, inkopen en het beheer van de voorraden.

Wanneer? Wanneer?

Zodra je een beroep doet op belangrijke leveranciers.

Met wie? Met wie?

Wikipreneurs' KMO-vriendelijke leveranciers of andere leveranciers.

Het nodige

Afhankelijk van de sector waarin je actief bent, kunnen de voorraden/ grondstoffen zwaar doorwegen in de kostprijs. Dit is een aspect waaraan zorgvuldig moet worden gewerkt om de kwaliteit, de rentabiliteit en de continuïteit van de productie te garanderen.

1. De keuze om uit te besteden

Door een beroep te doen op onderaannemers kan je je concentreren op de kernactiviteiten en dus op jouw sterke punten, terwijl je vertrouwt op de professionele toegevoegde waarde van jouw leveranciers.

Voor alle perifere activiteiten (boekhouding, communicatie, loonadministratie) wordt steeds vaker een beroep gedaan op onderaannemers.

 

Voordelen

  • Flexibiliteit: bij overbelasting of bij een belangrijke daling van de activiteit kan je de externe diensten gemakkelijker verhogen of verlagen, terwijl de vaste investeringskosten beperkt blijven.
  • Nabijheid: de keuze van plaatselijke leveranciers bevordert de communicatie en creëert een hechte relatie. Bovendien staan kleine leveranciers vaak meer open voor onderhandelingen. Zorg ervoor dat de kostprijs niet duurder is dan de productie in eigen beheer, aangezien je de marge van de leverancier moet dekken.
  • Offshoring: kan financieel aantrekkelijk zijn ondanks de extra kosten van vervoer, opslag en controle. Let echter wel op de milieukosten en de keuze van betrouwbare leveranciers.
  • Vergelijk steeds de concurrentie bij elke belangrijke aankoop (in waarde of vanuit strategisch oogpunt).
  • Partnerschap: aarzel niet je leverancier te bezoeken om een lange termijn relatie na te streven. Door een degelijk partnership zal je hun kwaliteiten (onthaal, netheid, organisatie, enz.) beter kunnen inschatten terwijl je met hen over jouw project praat en hun mening hoort.

 

2. Voorbereiding van het inkoopgesprek

Een inkoopgesprek moet even zorgvuldig worden voorbereid als een verkoopgesprek. Bespreek tijdens de onderhandeling, naast de prijs alle elementen die voor het bedrijf belangrijk zijn:

  1. kwaliteit;
  2. respect voor de leveringstermijnen en -methoden ('s nachts, in uw atelier, enz.)
  3. betalingsvoorwaarden ;
  4. verpakking;
  5. opslag (bij u of bij hem);
  6. regelmatigheid van bevoorrading;
  7. indien nodig, contractuele elementen (duur, einde van het contract, schadeloosstellingen, enz.)

 

  • Stel jouw onderhandelingsgrenzen vast: wat is jouw ideale, redelijke en maximale aankoopprijs? Als het hoger is, weiger dan de transactie.
  • Bepaal en vraag aanvullende elementen bovenop de basisprijs (vb. eindejaar korting, korting naar gelang van het bestelde volume, betalingstermijn, enz.)
  • Wil je 1% verdienen of een goede relatie? Hard onderhandelen is één ding, kunnen rekenen op een "partner"-leverancier is iets anders. Op lange termijn is deze laatste aanpak waardevol (in geval van problemen, noodgevallen, nieuwe ontwikkelingen, enz...
  • Vraag naar de soliditeit van de onderaannemer (financiële soliditeit, flexibiliteit in geval van vertrek of afwezigheid in het team, ...).
  • Kopen of huren? Als je een machine of een voertuig koopt, kan je kiezen tussen zelf kopen en het gedurende meerdere jaren afschrijven, afhankelijk van de levensduur van de investering, of de voorkeur geven aan een huurformule (lange termijn huur, leasing, financiële leasing). Dit heeft een voordeel van flexibiliteit en een vermindering van de aanvankelijke financiële behoefte (omdat u bijvoorbeeld een maandelijkse vergoeding betaalt aan de verhuurder).

 

3. Goede adressen voor starters!

Een aantal leveranciers hebben een specifieke interesse in startende ondernemingen. Zeker wanneer je een stevig project hebt en je dit op een professionele manier opbouwt. Als je succes hebt met jouw project zullen beide partijen hiervan profiteren. Anderzijds zijn uw middelen in de startfase beperkt en is uw financiële geloofwaardigheid gering.

Om uw leveranciers te vinden, neem contact op met :

  • Jouw sectorfederatie
  • diplomatieke en consulaire diensten
  • exportdiensten in geval van verhuizing;
  • op internet (met name via marktplaatssystemen die een voorselectie van kwaliteitsleveranciers weergeven);
  • handelsbeurzen en tentoonstellingen;
  • van coöperaties of lokale koopgroepen, ...
  • en natuurlijk de "ondernemersvriendelijke" leveranciers op jullie Wikipreneurs platform

Mening van een expert

Een besparing van 5% op de inkoop kan leiden tot een besparing van 50% op de nettowinstmarge. Alles wat u stroomopwaarts aan kosten kan verminderen, zal stroomafwaarts duidelijk worden gecompenseerd (rendement op marge).

voor verder