Het Lean Canvas

Doelen Doelen

De opstart van mijn bedrijf versnellen. Mijn waardevoorstel definiëren.

Wanneer? Wanneer?

Snelle en iteratieve methode. Collaboratief en innovatievriendelijk instrument

Met wie? Met wie?

Het nodige

Het Lean Canvas is een evolutie van het BMC (Business Model Canvas), aangepast aan start-ups en gebaseerd op de Lean Startup-methodologie. Ash Maurya creëerde de Lean Canvas tool in 2010, met als doel de Lean Startup methodologie van Eric Ries te implementeren.

Het is zowel eenvoudig als doeltreffend en stelt je in staat snel hypotheses op te stellen, beetje bij beetje te bouwen, te toetsen en vervolgens uw bedrijf te itereren.

De Lean Startup-methode is aangepast aan technologische innovaties (nieuw product, software) of aan innovaties in gebruik of gewoonten. In deze gevallen beschik je niet over referenties waarop je je kan baseren om na te gaan of er mensen/bedrijven zijn die het probleem (of de behoefte) hebben waarvoor uw aanbod een oplossing biedt.

De Lean Startup methode is

  • iteratief: één stap per keer. Stel een hypothese op, toets die bij gebruikers alvorens verder te gaan
  • evolutionair: het BM (business model) wordt opgebouwd door te experimenteren, te leren en aan te passen
  • eenvoudig: we bedenken en testen een product met een minimum aantal functies (Minimum Viable Product of MVP)
  • snel: we testen zo snel mogelijk rechtstreeks met klanten en echte gebruikers.

Om meer te weten te komen over de lean aanpak, raadpleeg het boek Lean Startup van Eric Ries. Adopt Continuous Innovation door Eric Ries, Pearson.

1. De 9 blokken van het Lean Canvas

Net als het Bussiness Model Canvas wordt het Lean Canvas gepresenteerd in de vorm van een tabel met 9 vakken. Maar deze keer is het te volgen pad anders:  je begint met het definiëren van het WAAROM van uw project (de klant / het probleem dat moet worden opgelost) om uw waardevoorstel te creëren. Vervolgens gaat u over tot het HOE (welke oplossing/key indicators/kanalen) en tenslotte de financiële aspecten (kosten/opbrengsten) en het "oneerlijke" voordeel van uw project.

Net als bij het Canvas Business Model gebeurt de reflectie het best met meerdere mensen rond een groot bord (met post-it's om ieders gedachten te delen) of via de samenwerkingstool Tuzzit (zie www.tuzzit.com).

1. DE KLANT

Om uw Lean Canvas te voltooien, moet je je eerst de volgende vragen stellen: Aan wie zal je het product verkopen? Met welke prospecten moet je beginnen?

Lean Startup suggereert dat je eerst de 'innovators' en 'early adopters' onder de potentiële klanten identificeert en deze gebruikt als testpanel; want als jouw product niet eens geschikt is voor deze doelgroep, zal het waarschijnlijk niet aanslaan bij het bredere publiek.

 

2. DE BELANGRIJKSTE PUNTEN

Het Lean Canvas vereist vervolgens dat je je richt op de problemen/behoeften:

  • Wat wil je leveren aan jouw klanten?
  • In welke behoeften voorzie je?
  • Wat zijn de concrete problemen waarmee de klanten worden geconfronteerd en die moeten worden opgelost door jouw aanbod ? Onder deze problemen moet je de kernproblemen onderscheiden, d.w.z. de problemen waarvoor de klant bereid zal zijn u de door jou vastgestelde prijs te betalen.

Een goede marketing moet ervoor zorgen dat jouw aanbod op de vraag afgestemd wordt. Richt je op de dagdagelijkse realiteit van de klant, maak geen veronderstellingen, zet zijn bril op!

Vergeet jouw ideeën even, ook al ben je ervan overtuigd dat jouw oplossingen de juiste zijn. Trap niet in het syndroom van de ingenieur die de neiging heeft het perfecte instrument te creëren maar vergeet na te gaan of de gebruiker het wel echt wil. Het eindresultaat van een dergelijk project is vaak teleurstellend : veel kosten, tijd en geld en een bedrijf dat nooit het daglicht zal zien...

 

3. HET WAARDEVOORSTEL

Het waardevoorstel is de combinatie van elementen (of "waarden") die jouw product aan de klant zal bieden. Het is datgene wat de aandacht van jouw klanten zal trekken, hen zal verleiden of hen zal doen beslissen om te kiezen voor jouw product of dienst boven dat van een concurrent.

Jouw waardevoorstel is een korte, doeltreffende zin, gevolgd door een paar regels die beschrijven wat jouw product als belangrijkste voordelen of kenmerken biedt, voor wie en waarom. Het kan worden geaccentueerd met sterke visuals of zelfs een video.

4. DE OPLOSSINGEN

Wat zijn de belangrijkste oplossingen die jouw aanbod biedt om aan de problemen of behoeften van de klanten tegemoet te komen? Dit is de vierde vraag die je moet stellen binnen een Lean Canvas.

Maak een lijst van de oplossingen die je hebt bedacht, met de wetenschap dat je ze zeker zal aanpassen na contact met gebruikers en klanten.

 

5. BELANGRIJKE INDICATOREN

Om jouw activiteit op te volgen en na te gaan of het plan van jouw onderneming werkt is het belangrijk kerndoelstellingen vast te stellen en de te volgen indicatoren nader te omschrijven :

 

Bijvoorbeeld:

  • Hoeveel leads verwacht je per week te genereren?
  • Hoeveel van hen zullen bestellen en betalen?
  • Hoe bevredigend zijn de eerste ervaringen van klanten?
  • Komen klanten terug?
  • Praten klanten over jouw product?
  • Wanneer vindt de betaling plaats?

 

6. DE KANALEN

Dit blok is gewijd aan de marketingaanpak van jouw project. Maak een lijst van de gratis en betalende kanalen die je kan gebruiken om jouw klanten te bereiken. Hier kan je ook creatief zijn, een aanvullende of grotere partner vinden, of ...

 

7. DE KOSTEN

Om jouw oplossing te testen, stelt het Lean Canvas voor om het concept van Minimum Viable Product (MVP) te gebruiken. In plaats van een volledig ideaal product/dienst te bouwen (wat veel tijd en geld zou kosten), beperk je je product tot de essentiële kenmerken en test je het bij potentiële klanten.

Specificeer de kosten die nodig zijn om jouw bedrijf in het eerste jaar op te starten. Zelfs als je geen precieze cijfers hebt, geef dan een benaderende grootte om een idee te krijgen van de potentiële rentabiliteit van het project.

Voorbeeld: als ik een opleiding over het onderwerp Big Data ontwikkel, kan ik een inleidend seminar ontwikkelen waarmee ik kan nagaan of er een publiek voor is,  of ik in staat ben om de inhoud voor te bereiden en positief over te brengen, of het gevraagde prijsniveau juist is, of de rest van de opleiding zoals voorgesteld volledig is en aan de verwachtingen beantwoordt, of de eerste deelnemers uit de beoogde doelgroep komen, of zij suggesties hebben, enz.

 

8. ONTVANGSTEN

Bepaal uw inkomstenmodel door verschillende benaderingen te overwegen: verkoop, verhuur, abonnementen, commissie, freemium, enz.

Bepaal uw omzet (bronnen van inkomsten = prijs van de producten/diensten x aantal klanten) en ga na of het project rendabel is en wat jouw break-even-punt is (aantal producten/diensten dat moet worden verkocht om alle kosten te dekken). Als de prognoses geen ruimte laten voor winstgevendheid, herzie dan het budget of zelfs het hele model.

 

9. CONCURRENTIEVOORDELEN

Wanneer je eenmaal een product hebt ontwikkeld dat echt in de behoeften van een klantenkring voorziet, met een winstgevend bedrijfsmodel, dan is het moment gekomen om na te denken over welk "concurrentieel voordeel" je kan uitbouwen.

Een concurrentieel voordeel is iets dat uniek is en dat voor een concurrent moeilijk te kopiëren is. Bijvoorbeeld, als je een bepaald team hebt, een merk, een bestaande gebruikersgemeenschap, een specifiek recept, ...

 

10. MAAR OOK

Niets staat je in de weg om een element of een box toe te voegen aan het Lean Canvas, afhankelijk van jouw project. Een incubator die gespecialiseerd is in coöperatieve projecten (Coop-City in Brussel) heeft zijn eigen coöperatieve Lean Canvas gecreëerd door specifieke vakken toe te voegen om aan te werken.

GOED DENKEN, GOED TESTEN, GOED PLEZIER, GOED WERK!

 

2. Na het Lean Canvas: de volgende stappen

Het Lean Canvas vereenvoudigt uw leven door een duidelijke, iteratieve aanpak te volgen, stap voor stap, waarbij je de hypotheses test terwijl je verdergaat en zo weinig mogelijk middelen uitgeeft. Het is des te nuttiger omdat het ook zal dienen als basis voor:

  • je pitch (korte presentatie van je project)
  • uw bedrijfsplan (lange presentatie van uw strategie en financieel plan).

voor verder