Wat voor bedrijf ga je oprichten?

Doelen Doelen

Om het type bedrijf te kiezen dat het beste bij jouw project past

Wanneer? Wanneer?

Tijdens de voorbereidingsfase van het project.

Met wie? Met wie?

Alleen of met de hulp van uw accountant.

Het nodige

De wereld van het ondernemerschap opent vele mogelijkheden.

Hier volgt een niet-uitputtende lijst van de meest voorkomende vormen van ondernemerschap:

  • Je creëert je eigen baan (door gelegenheid of noodzaak).
  • Je begint een handels- of dienstenbedrijf, alleen of met een zakenpartner.
  • Je neemt een bestaand bedrijf over (familie of niet).
  • Je ontwikkelt een innovatieve start-up op basis van nieuwe technologieën.
  • Je hebt een sociale, coöperatieve of collaboratieve onderneming opgericht (gebaseerd op de waarden van delen).
  • Je start een groen bedrijfsproject (in verband met het milieu of de circulaire economie).
  • Je opent een franchise (begeleid ondernemerschap).

1. Creëer je eigen job

Zelfstandig ondernemer worden en een eigen baan creëren is vaak een alternatief of zelfs een oplossing voor wie het moeilijk vindt om (opnieuw) een baan te vinden.

Volgens een studie van ICHEC-PME en ABE uit 2007 startte 49% van de ondernemers in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun onderneming met het oog op het creëren van een eigen job.

Maak een goede start

De beste manier om je op deze grote sprong voor te bereiden, is door kleine stapjes te nemen. Bijvoorbeeld door te werken als zelfstandige in een aanvullende hoedanigheid, of door gebruik te maken van de steun van een loondraagconstructie, een bedrijfscoöperatie of een incubator.

Zo kan je vertrouwd raken met het leven als zelfstandige zonder al te veel risico's te nemen.

 

2. Sociaal ondernemerschap, een andere economische logica

Sociaal ondernemerschap omvat verschillende vormen van ondernemingen die een doel dienen door het op de markt brengen van producten of diensten.

Sociaal ondernemerschap bestrijkt een breed scala van activiteiten: van microkrediet tot het scheppen van lokale werkgelegenheid, van onderwijs tot toegang tot gezondheidszorg, van beroepsreïntegratie tot hulp aan ontwikkelingslanden, van personen met een beperking tot vrouwenrechten. Met een gemeenschappelijk doel: van de wereld een betere plek maken.

 

Drie grondbeginselen

  • De sociale missie. Dit is fundamenteel. Zij streeft naar innovatieve oplossingen voor diverse sociale problemen. Zo wil de Grameen Bank de armoede op het platteland, vooral onder vrouwen, terugdringen.
  • Participatief bestuur. Veel sociale ondernemingen hebben de vorm van een coöperatie, wat de betrokkenheid van belanghebbenden mogelijk maakt. Het basisprincipe hier is het creëren van "sociale waarde". Het besluitvormingsproces is niet gebaseerd op kapitaalbezit.
  • Het zakenmodel. Naast overheidssubsidies en donaties zijn sociale ondernemingen afhankelijk van inkomsten van hun klanten: woningbouwverenigingen of microkredietbedrijven brengen rente in rekening; fair trade-ondernemingen verkopen producten.

Zoals bij elk bedrijf gaat het erom risico's te nemen, goederen en diensten te produceren, welvaart en banen te creëren.

3. Een innovatieve start-up lanceren

Een start-up combineert radicale innovatie en technologie. Het wordt steeds aantrekkelijker voor jonge ondernemers.

Een startup is meer dan een "jonge startup" of een "technologiebedrijf". Meestal verkent het, experimenteert het, om waarde voor de klant te creëren. Er wordt bekeken hoe die waarde kan worden geleverd en hoe daarbij geld kan worden verdiend.

Het fundamentele verschil tussen een "klassiek" bedrijf en een startup is dat de eerste een bedrijfsmodel kiest en uitvoert dat werkt, terwijl een startup in wezen op zoek is naar een nieuw bedrijfsmodel. Het volgt dus een iteratieve en dynamische logica (trial and error).

 

De voornaamste kenmerken van een startende onderneming

  • Tijdelijk: een startup is een bepaalde fase, en het belangrijkste doel is om eruit te komen. Het gaat erom een idee om te zetten in een onderneming, een nieuwe manier te vinden om een dienst te verlenen, waarde te creëren.
  • Zoeken naar een bedrijfsmodel: een startup zijn betekent waarde brengen aan klanten met een product of dienst dat niemand ooit eerder heeft gedaan. En de uitdaging is om het bedrijfsmodel te vinden en te bouwen om het te doen.
  • Industrialiseerbaar/reproduceerbaar: de startup is op zoek naar een model dat, wanneer het eenmaal werkt, op grotere schaal kan worden toegepast, op andere plaatsen, of door anderen kan worden ontwikkeld. Het meest sprekende voorbeeld is Airbnb of Uber, die stad na stad uitbreiden op basis van een recept dat werkt.
  • Schaalbaar (voor exponentiële groei): een start-up moet een model vinden waarbij de marges hoger worden naarmate het bedrijf meer klanten heeft. De eerste klanten kosten meer dan de volgende, en zo verder.

Het is deze "schaalbaarheid", en het feit dat het model reproduceerbaar is, die startups in staat stelt snel en in korte tijd te groeien, in vergelijking met een meer traditionele onderneming.

 

4. Een franchisenemer worden

Franchising is gebaseerd op een overeenkomst tussen twee onafhankelijke personen: een franchisegever en een franchisenemer. De franchisegever stelt een concept, een merk of een productiemethode ter beschikking van de franchisenemer, die verantwoordelijk is voor de onafhankelijke promotie ervan. In ruil daarvoor betaalt de franchisenemer de franchisegever een financiële beloning, meestal in de vorm van een percentage van de gemaakte winst.

Het belangrijkste voordeel voor de franchisenemer is de steun die hij van de franchisegever krijgt. De franchisegever organiseert vaak opleidingen of coaching over allerlei onderwerpen. De ervaring leert dat de franchisenemer dankzij de steun die hij van een franchiseovereenkomst krijgt, veel minder kans loopt failliet te gaan dan wanneer hij of zij het alleen zou doen.

voor verder