De vergoeding van de ondernemer

Doelen Doelen

Bepaal uw verloning.

Wanneer? Wanneer?

Gedurende het hele bestaan van de onderneming

Met wie? Met wie?

Alleen of met een accountant en uw partners

Het nodige

Welk salaris moet je jezelf betalen als je een bedrijf begint? Dit is een vraag die ondernemers vaak stellen.

De beloning van de ondernemer of bedrijfsleider is een subtiel evenwicht zoeken tussen de rentabiliteitseisen van het bedrijf, de waarde van de ondernemer op de arbeidsmarkt en de persoonlijke behoeften.

Zelfstandig worden betekent vaak financiële toegevingen doen. Want voordat je aan geld verdienen kan denken, moet je zorgen voor de leefbaarheid van het bedrijf en het dekken van de kosten. Het kan enkele maanden duren voordat je jezelf een fatsoenlijk salaris kan betalen.

Je kan je het best laten bijstaan door een boekhouder.

1. De grondbeginselen

UW BELONING ALS ONDERNEMER MOET IN HET FINANCIEEL PLAN WORDEN VOORZIEN.

Voordat je met jouw bedrijf begint, moet je nadenken over de voor jou minimaal aanvaardbare verloning.

"De gouden regel is dat na aftrek van sociale premies en belastingen ongeveer de helft van je bruto-inkomen overblijft als netto-inkomen (...). Sommige zelfstandigen werken bijvoorbeeld maar een paar dagen per week tegen een hoog tarief en vullen de rest van hun tijd aan met netwerken en klantenbezoeken. Natuurlijk is dit ook werk, maar het wordt niet direct betaald. Anderen werken liever tegen lagere tarieven en hebben een constante stroom van activiteiten waardoor zij meer werkuren in rekening kunnen brengen.” (Michel Piedfort van Freelancenetwork)

DE OMZET VAN UW BEDRIJF MOET ALLE KOSTEN VAN HET BEDRIJF DEKKEN, INCLUSIEF DE LONEN.

Concreet: hoe lager de omzet, hoe minder je jezelf zal betalen. Zolang jouw bedrijf het break-even punt nog niet heeft bereikt, waarbij de inkomsten gelijk zijn aan de uitgaven, is het inderdaad niet raadzaam om jezelf hoge salarissen, topklasse bedrijfsauto's, enz. te betalen. Als bvb. een investeerder geld in jouw bedrijf heeft gestoken is dat om de groei van het bedrijf te stimuleren en niet om jezelf rijk te maken (ten koste van het bedrijf).

BEZOLDIGING VAN JEZELF ALS ZELFSTANDIGE (NATUURLIJKE PERSOON)

Er is geen juridische scheiding tussen wat aan de vennootschap toebehoort en wat aan jou persoonlijk toebehoort. Zodra alle kosten zijn betaald kan je jezelf een vergoeding betalen wanneer en hoe je wil, zolang je maar genoeg contant geld hebt. Geen loonstrookje. Gewoon een overschrijving van een zakelijke rekening naar een persoonlijke rekening. De werkelijke bezoldiging wordt niet aangegeven. Wat wordt aangegeven is de winst van de onderneming.

BEZOLDIGING ALS BEDRIJFSLEIDER OF VENNOOT

In een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid kan de bezoldiging van de bestuurder van de vennootschap zonder formaliteit gebeuren, op voorwaarde dat er voldoende kasstroom is. De betaalde bedragen moeten echter wel worden aangegeven, aangezien zij de basis vormen voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen en de inkomstenbelasting.

In het geval van een naamloze vennootschap wordt de beloning van de directeur van de vennootschap of van de vennoten vastgesteld door de gewone algemene vergadering van aandeelhouders. Deze keer gaat het om een loonstrookje dat de basis vormt voor de berekening van de sociale zekerheidsbijdragen en de inkomstenbelasting. Het is ook mogelijk een vergoeding te ontvangen in de vorm van dividenden.

 

2. Hoe bepaal je jouw bezoldiging?

TE VOLGEN STAPPEN

  1. Maak een schatting van de persoonlijke behoeften: bereken hoeveel je maandelijks nodig hebt om van te leven.
  2. Bereken de vaste kosten van de onderneming: huur, grondstoffen, facturen, lonen van werknemers, enz. De omzet wordt in de eerste plaats gebruikt om deze uitgaven te dekken.
  3. Bouw jouw cashflow op: zorg voor voldoende liquiditeit om elke conjunctuurdaling te kunnen opvangen.
  4. Stel de geraamde balans op en volg deze op: zij voorziet in de eerste geldinstroom en het verloop ervan.
  5. Betaal jezelf een salaris zodra de omzet alle uitgaven van het bedrijf dekt en je de cashflow weer op gang kunt brengen.

Om het nettobedrag van het eerste ondernemerssalaris te berekenen, moet je dus rekening houden met de volgende elementen en deze aftrekken van de omzet (uitgereikte facturen)

  • BTW (meestal 21%), die je aan de staat moet betalen. Dit geld gaat alleen via jouw rekening. Het maakt geen deel uit van het inkomen. Zet dit geld opzij.
  • Sociale bijdragen (21% van het inkomen): elk kwartaal te betalen aan het ziekenfonds.
  • Bedrijfskosten: grondstoffen, facturen van leveranciers, kantoren, apparatuur en materiaal, salarissen van werknemers, enz.
  • Zakelijke uitgaven: auto, internet, telefoon, reiskosten, enz.
  • Financiële kosten: rente op leningen, agio's, enz.
  • Belastingen: voorzie in een toereikende reserve om deze te dekken
  • Investeringen die moeten worden gedaan om het bedrijf te ontwikkelen

 

Jouw eigen beloning bepalen is niet zo eenvoudig. Vraag hulp aan een boekhouder of accountant.

Lees: Bruto of netto: hoeveel verdien je als zelfstandige?

 

3. Wanneer moet je jezelf een salaris betalen

Een eenmanszaak kan zichzelf een salaris uitbetalen zodra zijn cashflow dat toelaat. Het is raadzaam om elke maand een vast salaris uit te betalen (zoals voorzien in de balans). Dit zal het gemakkelijker maken om de totale inkomsten aan het eind van het jaar bij te houden.

 

Het eerste inkomen moet worden gebruikt om te investeren in het product en om de eerste werknemers aan te werven. Als manager ben je de laatste die zichzelf betaalt. Gebruik het weinige kasoverschot dat je hebt om financiële reserves op te bouwen waarmee je de behoefte aan werkkapitaal kan financieren en je je kan voorbereiden op moeilijke tijden in de toekomst.

 

4. 5 Manieren om betaald te worden

Er zijn een aantal manieren waarop een bedrijfseigenaar zichzelf of zijn of haar bedrijf kan betalen.

1. BRUTO SALARISSEN

Jezelf een salaris uitbetalen is natuurlijk de meest gebruikelijke methode. Je wordt dan belast via de inkomstenbelasting en je komt al snel in de hoogste belastingschijf terecht, waar je 50% belasting moet betalen. Om dit te vermijden, geven sommige ondernemers er de voorkeur aan zichzelf een klein salaris uit te betalen dat zij op verschillende manieren aanvullen.

2. DIVIDEND

Om de belastingdruk op het salaris te vermijden, is het mogelijk om jezelf dividend (of een jaarlijkse winstdeling) uit te keren (of door iemand te laten uitbetalen) waarover je minder belasting betaalt. Op het einde van het jaar evalueer je samen met uw boekhouder de uitbetaling van een geoptimaliseerde loonaanvulling tussen dividenden en bonussen, die zal bijdragen tot de sociale bescherming en uw pensioen.

3. AANVULLEND PENSIOEN

Je kan een aanvullend vrij pensioen voor zelfstandigen (VAPZ) nemen als aanvulling op het brutoloon. Aan het einde van de actieve loopbaan wordt het laatste kapitaal uitbetaald.

4. EXTRA-LEGALE VOORDELEN

Extra-legale voordelen zijn fiscaal interessant voor de onderneming, aangezien zij als bedrijfskosten kunnen worden afgetrokken. Je betaalt bijvoorbeeld geen sociale zekerheidsbijdragen voor een bedrijfswagen, aangezien het om een voordeel in natura gaat. Er zijn drie soorten uitkeringen: de eigen kosten van de werkgever, sociale uitkeringen en uitkeringen in natura. Elk heeft een specifieke belastingregeling. Heel vaak zijn deze voordelen aantrekkelijker dan een verhoging van het brutosalaris vanwege de belastingdruk.

5. ONROEREND GOED

Een andere mogelijkheid is de gesplitste aankoop van onroerend goed. Dit is een vruchtgebruikconstructie waarbij de vennootschap eigenaar is van het vruchtgebruik terwijl je als particulier de blote eigendom bezit. Wanneer het vruchtgebruik eindigt, bijvoorbeeld na 20 jaar, wordt u volledig eigenaar van het gekochte gebouw.

Mening van een expert

Mijn salaris komt op de laatste plaats (...). Ik betaal al mijn rekeningen, ik betaal mijn werknemers en dan zet ik wat geld opzij voor het bedrijf voordat ik voor mezelf zorg. Het is nog steeds niet geweldig, maar ik ben er erg trots op, want jezelf een salaris betalen is erg lonend.

voor verder