Bent u klaar om ondernemer te worden?

Doelen Doelen

Om aan te voelen of de bevestiging te verkrijgen dat je klaar bent om zelfstandige te worden.

Wanneer? Wanneer?

Zo snel mogelijk.

Met wie? Met wie?

Een creatieve coach.

Het nodige

Een bedrijf starten heeft een grote impact, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. 

Je wil je eigen zaak beginnen, maar je stelt jezelf een aantal vragen ...

  • Voel je je een ondernemer? 
  • Als je aarzelt, waarom ga je er dan mee door?
  • Wat zal je gelukkig maken in dit avontuur?

1. De promotor aan het project koppelen

In het begin is er een idee waarmee je iets wil aanvangen. Daarnaast is er jouw vermogen om het project op te zetten en de zaak te beheren. Dit is wat professionals noemen de "drager/project fit".

Het succes hangt evenzeer af van jouw ondernemersgedrag, sterke en zwakke punten als van het soort project. De rest is een kwestie van werk, tijd, toezicht, tools ... en geluk (of liever het vermogen om de kansen te grijpen die op je pad komen ...).  Er bestaat geen wonderrecept of vooraf gedefinieerd profiel van een ondernemer.

Het starten van een bedrijf is vaak een traject vol hindernissen dat bestaat uit twijfels, eenzaamheid, hard werken en het nemen van moeilijke beslissingen. Daarnaast is er vaak de realiteit  dat een behoorlijk salaris over het algemeen pas na enkele jaren kan worden verwacht.  Maar aan het eind van dit alles is er de immense voldoening van het opzetten en realiseren van je eigen project.

 

De eerste vragen die je jezelf moet stellen om verder te gaan met het project zijn :

  • Heb ik persoonlijk, lichamelijk en geestelijk, de capaciteit en de mogelijkheid om mijn idee tot een goed einde te voeren ?
  • Zullen de mensen om me heen het accepteren?

2. De tijd en de middelen om te ondernemen

Het opzetten van een bedrijf is tijdrovend en veeleisend. Overhaast tewerk gaan is zelden goed. Je doet er goed aan om de gevolgen van een dergelijk project op uw persoonlijk en beroepsleven in te schatten.

Moed, optimisme en volharding zijn vereist. 

 

  • Hoe gaat u concreet tijd vrijmaken voor de voorbereiding van uw project, wetende dat het niet of niet langer een eenvoudige hobby is?
  • Wat zijn uw financiële middelen, zowel om het project op te starten als om een minimale levensstandaard te verzekeren tijdens de startfase?

3. Beoordeling van het ondernemerschap: de 12 kwaliteiten van een ondernemer

Op het eerste gezicht kan iedereen overwegen een bedrijf op te starten. In werkelijkheid is het een hele uitdaging.

Om succesvol te zijn, moet je veel van de hieronder vermelde kwaliteiten bezitten.

 

Doe de test, hoeveel van deze kwaliteiten heb je echt?

 

1. Ondernemingsgeest

In het begin heb je een trigger nodig, een sterk verlangen... datgene dat je geest doet sprankelen en op gang brengt, datgene dat verbeelding en actie verbindt.

Als je wil dat er iets gebeurt, ben je dan gewend om de dingen in de hand te nemen, om te handelen, om te reageren? Heb je concrete en relevante voorbeelden?

 

2. Visie en creativiteit

Ben je één van die mensen die geloven dat 'alles mogelijk is'? Ondernemers beschikken over een aantal natuurlijke reflexen, zoals: ideeën hebben, producten ruiken, behoeften detecteren, oplossingen voorstellen, enz. Zij hebben het vermogen om originele antwoorden te bedenken op de nieuwe problemen die zij elke dag tegenkomen.

Heb je visies die je vervolgens omzet in projecten en successen? Heb je elke dag nieuwe impulsen voor je project? Luister je naar anderen? Is nieuwsgierigheid één van je kwaliteiten? Heb je nog gekke dromen?

 

3. Praktisch

Ideeën hebben is een goed begin, maar je moet ze in de praktijk brengen. Actie ondernemen betekent verstandig en realistisch zijn, jouw ideeën vertalen (in euro's, werkuren, aantal mensen, enz.) en oplossingsgericht denken.

Ben je realistisch in het omgaan met de problemen die zich dagelijks in een project voordoen? Hou je ervan om zelf te implementeren en snel resultaten te boeken? Welke ervaringen uit jouw achtergrond kunnen dit illustreren?

 

4. Teamwork (communicatie-motivatie-leiderschap)

"Alleen, zou Professor Zonnebloem nooit de maan bereikt hebben..." Je zal de vaardigheden waarover je niet beschikt bij anderen moeten vinden: medewerkers, partners, leveranciers. Om dit te doen, moet je in staat zijn je dromen te delen, ze over te brengen, ze te overtuigen aan boord van je boot te komen, ze te begeleiden, te controleren, te motiveren, ze te doen evolueren, enz.

Geef je ideeën gemakkelijk door aan anderen? Heb je een natuurlijke autoriteit in actie? Kijken anderen naar jou voor begeleiding? Zijn mensen loyaal aan jou?

 

5. Vermogen om te beslissen en verantwoordelijkheid te nemen

Kleine dagelijkse beslissingen, strategische beslissingen... niet altijd gemakkelijk te nemen in het licht van twijfel en onzekerheid. Je moet verantwoordelijkheid kunnen dragen en nemen, ambitieus zijn en naar de sterren kijken terwijl je met beide benen op de grond blijft staan.

Beslis je snel? Zijn je beslissingen vaak juist? Als je twijfelt, hoe beslis je dan? Neem je de verantwoordelijkheid voor successen en mislukkingen?

 

6. Moed, hard werken en soliditeit

Creëren is opwindend maar moeilijk. Weerstand tegen stress, mentale en fysieke hardheid zullen nodig zijn om de stormen te doorstaan en de eventuele problemen aan te pakken. Talent heb je nodig maar daarna is het werk dat telt : 10% creativiteit + 90% werk = resultaat en succes.

Hoe reageer je op stress, het onbekende, onzekerheid? Ben je in staat gedurende lange tijd volhardend te werken, harde klappen en moeilijkheden te incasseren, uw project voor de twaalfde keer met hetzelfde enthousiasme uit te leggen, enz.

 

7. Strengheid

Zowel in de praktische organisatie (dossiers, voorraden, uitrusting, enz.) als in de cijfers (uitgegeven geld, inkomsten, resultaten, enz.) is nauwgezetheid van essentieel belang om een duurzaam project op te bouwen.

Zijn uw cijfers altijd juist, uw documenten foutloos, uw inventaris volledig? Van de 100 gemaakte pralines, zijn ze allemaal perfect, of 98, of 95, of weet je het niet? Ben je rigoureus of zoek je iemand die naast je wil organiseren?

 

8. Eenmansband

Als ontwerper-manager zal je heel wat zaken moeten beheren en dus de hele managementscore beheersen: ontwerp, cijfers, verkoop, team,...

Neem je de taken opeenvolgend aan of kan je tegelijkertijd jongleren met prioriteiten, bestanden en afspraken? Heb je een goed overzicht van de problemen?

 

9. Vertrouwen

Om het avontuur aan te kunnen, moet je weten dat na de regen altijd zonneschijn komt en omgekeerd. Geloven in jouw capaciteiten en die van anderen is van onschatbare waarde bij het ontwikkelen van jouw project en het leiden van jouw teamleden naar succes.

Is het vertrouwen in jouw capaciteiten sterker dan jouw twijfels? Denk je dat je voorzienbare en onvoorzienbare moeilijkheden kan overwinnen? Waarom zeg je dit?

 

10. De kunst van het klein beginnen

Opstarten duurt vaak een paar jaar, waarin je moet weten hoe je veel met weinig moet doen, en dus een generalist moet zijn en verschillende petten moet dragen.

Kan je je vinden in het klein beginnen en het ontwikkelen met beperkte middelen?

 

11. Verkopen

De kunst van het verkopen is een essentieel onderdeel van succes. Veel mensen falen omdat zij niet in staat zijn hun werkplaats/lab/kantoor te verlaten om hun ideeën met de markt te confronteren. Verkopen betekent luisteren naar de klant, behoeften opsporen, argumenten voorbereiden, overtuigen en uw netwerk uitbouwen. Zodra het project is opgezet, zal je het moeten verkopen aan  familie, partners, financiers, leveranciers en vooral aan de eerste klanten!

Heb je graag sociaal contact of durf je niet met jouw buurman over jouw idee te praten? Ga je veel vragen stellen, veel vergaderingen houden, veel uitwisselingen hebben om jouw product verder te ontwikkelen en te verkopen? Wanneer heb je ooit succesvol verkocht?

 

12. Smaak voor onafhankelijkheid

Onafhankelijk zijn is uit de gelederen stappen om je eigen lot te leiden, je eigen pad te creëren. Het pad van de schepper is open voor een paar geroepenen en weinigen uitverkorenen...

Wil jij beslissen? Kun je het aan om afhankelijk te zijn van beslissingen van anderen? Ben je ervan overtuigd dat je jouw toekomst kan sturen? Neem je graag risico's, probeer je dingen uit, grijp je kansen? Ben je liever vrij om te doen en laten wat je zelf wil of wil je een comfortabeler kader volgen?

Mening van een expert

Cédric van den Abeele, oprichter van Happy Many

"Mijn project begon op de avond dat een ervaren ondernemer tegen me zei: je idee klinkt goed, dus er zijn waarschijnlijk 50 andere mensen die er vandaag hetzelfde over denken. Dus ga ervoor! Te veel theoretische analyse doodt het project."

voor verder