Van idee naar product

Doelen Doelen

Beoordeel of uw idee een verkoopbaar product of dienst kan worden.

Wanneer? Wanneer?

Voordat u uw project start.

Met wie? Met wie?

Je familie, je partners.

Het nodige

Van idee naar product-dienst betekent :

  • Praten over je idee met anderen,
  • Zoveel mogelijk feedback verzamelen om erachter te komen of je idee goed is of niet,
  • Begrijpen of een klant het zou kopen en waarom,
  • Het vinden van aanvullende ideeën of het aanpassen van uw idee aan de hand van de ontvangen adviezen.

1. Zet mijn idee om in een product

Om erachter te komen of je idee goed is kan je het gewoon vragen aan jouw potentiële klanten!

Afhankelijk van de antwoorden, pas je het project aan, verfijn je het en blijf je testen en uitwisselen met de markt (prospects, leveranciers, distributeurs, concurrenten, partners) tot je een verkoopbaar product hebt.

Een verkoopbaar product-dienst is :

  • een voorstel dat technisch klaar is om te worden geleverd/verzonden
  • voor een bepaalde klant
  • met een vastgestelde prijs die het mogelijk maakt winstgevendheid te bereiken.

Het gaat er dus om het gevoel ( intuïtie) rondom een idee om te zetten in een product-dienst dat je vervolgens kan ontwikkelen in de vorm van een nieuw business project.

Trap in ieder geval niet in de val om niet over je idee te willen praten uit angst gekopieerd te worden! In de eerste plaats is het een illusie te geloven dat je de enige bent met een dergelijk idee, en dat het, zodra je het op de markt brengt, kopieerbaar zal zijn. Het zijn vooral de klanten die je de juiste weg wijzen, de noden, de antwoorden, wat er ontbreekt, ...

Innovatie, een klantenvisie en hard werken zijn de ingrediënten om van idee tot lancering te komen. Omdat een dienst en product alleen economisch zinvol is indien het wordt gekocht.

Er is een lange weg van het idee tot de verkoop. Dus wees veeleisend met je idee. De klant zit niet op jou te wachten en er zijn ook concurrenten actief.  Gebruik deze eenvoudige tool : Idee - Product - Klant om jezelf te begeleiden.

 

2. Peil jouw markt

Ga de verschillende spelers jouw uw markt opzoeken: leveranciers, distributeurs, potentiële klanten,  partners, concurrenten.

  • Stel vragen en wissel ideeën uit,
  • Bezoek tentoonstellingen, beurzen, fabrieken, enz.
  • Neem deel aan opleidingen en conferenties.
  • Onderzoek uw concurrenten en partners.
  • Denk ook aan directories, sites, documentatie

Besteed de nodige tijd en wapen je met doorzettingsvermogen, positieve nieuwsgierigheid en gezond verstand.

Plan enkele tientallen contacten van allerlei aard om uw markt te peilen en zoveel mogelijk kennis, intuïtie en netwerken te verwerven om uw idee tot een bruikbaar product te vormen en het naar de juiste klanten te leiden.

 

Het is van vitaal belang dat je een professional wordt op de markt. Op die manier bouw je een adresboek op dat bij toekomstige ontwikkelingen zeer nuttig zal zijn. En deze oefening zal je ook toelaten de ondernemerskwaliteiten te testen: bent je overtuigend, creatief, efficiënt, ...?

 

3. Eerste cijfers en orde van grootte

Zodra jouw idee vorm heeft gekregen, begin je er cijfers aan te verbinden.

Op een eenvoudige manier met de gegevens die je hebt, door eenvoudige veronderstellingen te maken. Deze eerste raming zal je ordes van grootte geven (prijs, volume van maag).

Intuïtief, aan welk prijsniveau denk je dat jouw product zal verkopen? 100, 1.000, 10.000 euro? En hoeveel exemplaren kan je verkopen in een jaar? Als je denkt dat je elke dag 1 stuk tegen 1.000 kan verkopen, geeft dat je een inkomen van ongeveer 220.000 euro per jaar (220 werkdagen). Is het mogelijk om de kosten te dekken met een omzet van deze bestelling? Is het de moeite waard om verder te gaan of moet je de parameters veranderen?

Met deze simplistische visie kan je jouw idee reeds verfijnen, want het toe te passen model zal heel verschillend zijn naargelang je het product voor 100 of voor 1.000 euro gaat aanbieden.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de verkoop maar ook de productie, levering, administratie, … van 1 stuk per dag haalbaar is of compleet krankzinnig? Als het haalbaar lijkt, wordt automatisch verfijnd. In dit geval moet je de inspanningen richten op het winnen van 1 klant per dag (220 in totaal) in het eerste jaar, op basis van een prijsniveau van ongeveer 1.000 euro.

Een orde van grootte in gedachten hebben is een essentiële oefening om te vermijden dat je veel tijd verspilt met het verkennen van dode sporen en je tegelijk zo snel mogelijk kan concentreren op de goede ideeën.

 

Maak er een gewoonte van om jouw project steeds in cijfers te vertalen. Scherp tijdens de verschillende ontmoetingen uw perceptie aan door concrete vragen te stellen:

  • Hoeveel mensen per dag, hoeveel dozen per uur, hoeveel ton per rit?
  • Hoeveel procent marge?
  • Welke omzet per persoon?
  • Welk reclamebudget per verkooppunt?
  • Hoeveel maanden om een recept te ontwikkelen, etc.?

 

Zodra jouw idee is uitgegroeid tot een 'product-dienst', kan je overgaan tot de valideringsfase door middel van testen, of zelfs direct tot verkoop!

Mening van een expert

Drie sleutels tot succes om van een idee een product te maken: - werk aan het idee in 360°perspectief, - zet de bril van de klant op en - test, test alvorens te lanceren.

Xavier De Poorter, oprichter van ICHEC-PME

voor verder