Technische haalbaarheidsstudie

Doelen Doelen

Toets de haalbaarheid van uw idee.

Wanneer? Wanneer?

Zodra je een markt hebt geïdentificeerd, een potentieel, een klantenbehoefte.

Met wie? Met wie?

Leveranciers, bedrijfsdeskundigen, consultants.

Het nodige

Een haalbaarheidsstudie is een voorwaarde voor het welslagen van een marktstudie en een goed ondernemingsplan. De beste manier om erachter te komen of uw idee "technisch" mogelijk is, is het in de praktijk te brengen

1. Analyse van de technische haalbaarheid

De haalbaarheidsstudie bestaat uit verschillende stappen: evaluatie van de behoeften, de kosten van het project, de verschillende mogelijke scenario’s alsook de selectie van het meest haalbare en geschikte scenario.

  • De materiële en immateriële behoeften evalueren

Wat heb je nodig om je product/dienst te maken? Dit houdt in dat een gedetailleerde analyse wordt gemaakt van de materiële behoeften (lokalen, uitrusting, software, enz.) en immateriële behoeften (vaardigheden, productieproces, logistiek, verkoop, enz.).

Voorbeeld: thuis pizza's gaat produceren en bezorgen, wat heb je dan allemaal nodig ?

  • goede recepten,
  • goede grondstoffen (meel, tomaten, enz.),
  • oven(s), koelkast(en) en keukengerei,
  • dozen om de pizza's te vervoeren en ze warm te houden,
  • een telefooncentrale,
  • één of meer Vespa's voor levering.

 

  • De mogelijke scenario's en de kosten van het project evalueren

Bedenk verschillende strategieën om je doel te bereiken. Stel een eenvoudige vraag waarmee je verder kan om bvb. jouw logistieke organisatie beter in te schatten. Vertaal steeds naar cijfers en orde van grootte.

Voorbeeld: Hoeveel pizza’s kan je per dag produceren?  En hoe krijg je het voor elkaar om op piekuren (12-14u en 20-22u) veel te produceren en te leveren?

  • Verfijn uw aanpak met ervaren professionals, bv. de meelleverancier, of uw plaatselijke pizzeria.

 

  • Zet jezelf in een bijna levensechte situatie

Organiseer een testweekend met productie en levering van uw pizza's vanuit uw keuken door uw vrienden te vragen om te bestellen. Deze markttest zal je meer inzichten geven in wat mogelijk en niet mogelijk is en zal je een eerste raming geven van het potentieel (productietijd, omvang, enz.).

Bedenk echter dat het verschil tussen een amateur die het voor het eerst probeert en een professional net zo groot kan zijn als het verschil tussen jou en de Olympische 400m kampioen...

 

  • Als uw project te innovatief, te complex, te technologisch is om eenvoudig te worden getest, moet u veronderstellingen maken en deze zo goed mogelijk aftoetsen.

 

Om verder te gaan

  • Praktische gids voor haalbaarheidsstudies - SPW Technologie Ontwikkeling http://www.fors-ing-henallux.be/medias/files/notice-eft.pdf

 

2. Voorzichtig kopiëren

Wil je jouw idee niet openbaar maken uit angst gekopieerd te worden?  Hoe verzamel je dan  de informatie die je nodig hebt om uw start-up degelijk voor te bereiden?

 

Is het echt gevaarlijk om over je idee te praten? Ja. En nee...

  • Zonder paranoïde te zijn, kan je toch beter voorzichtig zijn en uitzoeken hoe je een idee kan beschermen. Neem hiervoor contact op met een juridische partner (merkenbureau, advocaat, jurist of specialist terzake), want elke situatie is anders (product, land, merk, octrooi, enz.). Bij contacten met derden kan je best een "vertrouwelijkheidsbrief" of NDA “Non-Disclosure Agreement” laten ondertekenen wanneer je dat nodig acht.
  • Aan de andere kant is het jouw kennis en vermogen om het idee om te zetten in een bedrijf met groeipotentieel dat het verschil zal maken. Het is gevaarlijker om ‘solo slim’ te spelen en zonder marktkennis jouw idee te vermarkten dan er met jouw contacten over te praten. Als het over een zeer technisch product gaat is het belang van het verzamelen van waardevolle informatie, zonder de sleutelelementen te onthullen, groter dan de kans en het risico dat iemand anders het idee oppikt. En zelfs als iemand jouw idee overneemt, zal je meestal altijd een paar stappen voor zijn.

Hoe dan ook, zodra je het product lanceert, zal het de facto toegankelijk zijn... en vroeg of laat kan of zal je concurrenten hebben.

Mening van een expert

Het doel van de haalbaarheidsstudie is drieledig:

  • Commercieel: kan ik mijn product verkopen?
  • Technisch: kan ik het doen?
  • Financieel: wat kost het? Is het rendabel?

voor verder


Marketing

Mijn bedrijf promoten

Promotie omvat alle aspecten van marketingcommunicatie. Het is steeds meer gebaseerd op "pull"-strategieën waarbij de consument via webmarketing, inhoud en sociale netwerken wordt aangetrokken.