Het voeren van de nodige communicatie

Doelen Doelen

Om uw bedrijf bekend te maken en klanten aan te trekken.

Wanneer? Wanneer?

Vanaf de eerste dag.

Met wie? Met wie?

Iemand met ervaring of een professional zoals een bureau.

Het nodige

COMMUNICEREN OM TE VERKOPEN

"Niet gezien = niet verkocht".

Een geweldig product of dienst zal niet verkopen als niemand weet dat het bestaat. Communiceren betekent jouw bedrijf zichtbaar maken op het web EN in het echte leven om klanten aan te trekken.

De concurrentie is meestal hevig. Om overtuigend en efficiënt ( geen verspilling van middelen) te zijn moet je over kwalitatieve tools beschikken en de communicatieacties goed inplannen. Bekend worden vergt geduld en doorzettingsvermogen. Het is eerder een marathon dan een sprint.

Geef de voorkeur aan kleine, herhaalde marketingacties boven een grote, eenmalige reclamecampagne.

Bovendien maken alle documenten en uitwisselingen met jouw klanten, partners of leveranciers deel uit van uw globale communicatiestrategie. Zij verspreiden jouw imago, knowhow en professionalisme.

1. Jouw logo

Het logo is de hoeksteen van jouw visuele identiteit. Het verschijnt op alle mededelingen en maakt het mogelijk jou op het eerste gezicht te herkennen. Zorg er goed voor!

5 regels voor een doeltreffend logo

  • Eenvoud

Hoe eenvoudiger jouw logo, hoe meer het zal worden herinnerd.  Vbn. Apple, Nike, VW, enz.   

  • Balans

Harmonie tussen grafische vormgeving, kleuren en typografie zijn essentieel voor een logo. Tip: test de leesbaarheid op verschillende formaten en hou rekening met de beperkingen van bepaalde media (sociale netwerken, …).

  • Kleuren regelen

De keuze van de kleuren (warm of koud) onthult de geest van een logo. Een kleur kan een onderscheidingsteken worden (b.v. Coca Cola rood).

Tip: een logo moet ook in zwart-wit kunnen worden gebruikt en aangenaam blijven om naar te kijken!

 

  • Keuze van typografie

Een origineel lettertype bepaalt jouw stijl. Vermijd lettertypes die te vertrouwd, te decoratief of te zelfgemaakt zijn, en vermijd modieuze effecten.

Tip: zorg ervoor dat uw lettertype leesbaar blijft, zelfs bij het verkleinen tot het formaat van een postzegel.

  • Originaliteit en betekenis

Jouw logo is geen decoratief element. Het dient om je identiteit op te bouwen.  Het moet dus zinvol zijn en gemakkelijk te onthouden! (denk aan Facebook, IBM, Google, enz.). 

Tip: vermijd goedkope sites voor het ontwerpen van logo's. Deze logo's zien er allemaal hetzelfde uit.

 

2. Jouw visitekaartje

Als eerste schakel tussen jou en de klant/prospect, hou het dicht bij de hand.

Het visitekaartje is het meest gebruikte marketinginstrument voor ondernemers. Zelfs in het digitale tijdperk is het nog steeds een eerste zakelijk contact en blijft het een niet te onderschatten herinnering. Gebruik het ook om te communiceren! Wat je doet, wat je bent...

5 tips voor een geslaagd visitekaartje :

  • Een marketinginstrument

Maak van jouw visitekaartje, naast het vermelden van de gebruikelijke contactgegevens  (naam, logo, adres, telefoonnummer, e-mail en website), een marketing bondgenoot. Maak het memorabel, zodat het een open deur wordt naar een tweede contact.

  • Zorgvuldig ontwerp

Wees creatief maar toch leesbaar: denk aan de grootte, de regelafstand en de afstand tussen de letters om grafische consistentie te creëren. Combineer het nuttige met het aangename.

  • Een kwaliteitsondersteuning

Dik karton of een 100% gerecycleerd en ecologisch karton? Je geeft reeds een indicatie van de waarden die jouw onderneming uitdraagt. Afhankelijk van jouw bedrijf kan je kiezen voor onverwachte materialen (metaal, polyester, hout) of atypische afwerkingen (laser gesneden, gestanste vormen, vierkante kaarten die opvallen, enz.) De prijs zal niet noodzakelijk veel hoger liggen en uw kaart zal de aandacht trekken.  

  • Onberispelijk in alle omstandigheden

Bescherm de visitekaartjes in een speciaal ontworpen doosje. Op die manier voorkom je vuile, gekreukte of stoffige kaartjes.

  • Een ‘multichannel business card ‘

Om de kloof tussen het reële en het virtuele te overbruggen, gebruik je technieken zoals een QR-code of een geïntegreerde NFC-chip.

 

3. Jouw presentatie flyer

De flyer, het eerste beknopte en compacte prospectie-instrument, vermeldt eenvoudig en duidelijk wat je doet en waarom.  Het belangrijkste voordeel is dat de productie- en distributiekosten laag zijn.

De ontvanger besteedt slechts een zeer beperkte tijd aan het lezen ervan. Een flyer moet daarom aantrekkelijk zijn en in één oogopslag alle relevante informatie verstrekken.

Tip: wees opportunistisch, profiteer van alle professionele, culturele of sportevenementen om deze te verspreiden en jouw bedrijf bekend te maken.

 

Een effectieve flyer gebruikt de AIVA methode:

  • Attentie

Zorg dat de flyer aandacht trekt in de presentatie van jouw aanbod. Het doel is mensen aan te moedigen om tot het einde te lezen en vooral om hen ertoe aan te zetten contact met jou op te nemen.

  • Interesse

Interesse wekken bij de doelgroep. De precieze, duidelijke en directe boodschap (korte zinnen) komt voort uit een luchtige tekst, met argumenten die in 10 seconden kunnen overtuigen (begin met de belangrijkste argumenten).

  • Verlangen

De interesse moet worden omgezet in het verlangen naar het product/dienst. Design en visuals versterken de boodschap, benadrukken de voordelen van uw aanbod voor de klant (vermijd zelfpromotie, concentreer u op wat voor hen van fundamenteel belang is).

  • Actie

Integreer een ‘call to action’ in jouw flyer. Neem in uw flyer een uitnodiging op voor een demo, bied een gratis test aan, een kortingsbon... en vergeet niet uw contactgegevens onder de aandacht te brengen.

 

4. Uw e-mailhandtekening

Bij ieder e-mailverkeer is jouw handtekening een visuele herinnering die meer zegt dan een lange toespraak.

Jouw e-mailhandtekening is een bron van informatie, een uitnodiging om in contact te blijven en een herinnering voor toekomstige uitwisselingen. Zelfs als het discreet is, zegt het veel over je. Zorg ervoor dat het :

  • Nuttig: elk element moet ontworpen zijn om contact te vergemakkelijken.
  • Memorabel: een eerste indruk is vaak doorslaggevend.
  • Creatief: meer nog dan uw visitekaartje kan jouw e-mailhandtekening bijdragen tot de marketinginspanningen (ze kan worden gebruikt om een evenement, een nieuw product, enz. aan te kondigen).

5 fouten om te vermijden

  • Overdrijven

Als je meerdere telefoonnummers, e-mailadressen en websites hebt, kan het verleidelijk zijn om alles toe te voegen. Doe het niet.  Het kan verwarrend zijn. Hoe meer links naar sociale netwerken u aanbiedt, hoe minder waarschijnlijk het is dat er op een van die links wordt geklikt. 

  • Jouw contactgegevens in een afbeelding invoegen

Sommige e-mailproviders hebben standaardinstellingen die afbeeldingen in e-mails blokkeren. Dit brengt het risico met zich mee dat de ontvanger niets ziet. Ook het kopiëren van informatie uit een afbeelding is voor veel gebruikers ingewikkeld.

  • Het negeren van mobiele apparaten

Meer dan 50% van de professionals leest zijn e-mails op zijn smartphone. Jouw handtekening zal dus op een kleiner scherm worden weergegeven. Let op de grootte van het gebruikte lettertype en zorg ervoor dat klikbare gebieden duidelijk zijn.

  • Irrelevante of verouderde informatie

Zorg ervoor dat jouw contactgegevens up-to-date zijn en dat links in de e-mailhandtekening niet naar een foutieve pagina leiden. Vermijd ook citaten en andere informatie die niet bijdragen tot jouw merk. Ze verwateren de impact van je handtekening.

  • Vermijd waarschuwingen en aanmaningen

Weinig mensen ontvangen graag e-mails die hen vertellen wat ze moeten doen. Vermijd onnodige instructies of slogans zoals "Denk aan het milieu voordat u deze e-mail afdrukt".

 

Hulpmiddel om uw handtekening te maken

Hubspot biedt een gratis tool om gemakkelijk uw e-mailhandtekening te genereren en deze vervolgens toe te voegen aan Gmail, Outlook, Apple Mail, Yahoo Mail. https://www.hubspot.com/email-signature-generator#form-tab-cta

 

5. Jouw website

70% van de klanten raadpleegt Google alvorens een verkoper te benaderen. Jouw website is dus een essentieel communicatiemiddel!

De website is jouw etalage op het web. De belangrijkste functie ervan is klanten aan te trekken en hen naar binnen te lokken, net als een etalage. Je hebt echter maar 5 à 15 seconden om een internetgebruiker te overtuigen van het belang van jouw site.  Zo belangrijk zijn eerste indrukken.

 

Uw site moet een antwoord bieden op 5 essentiële vragen:

- Wie bent je? (Heb je een uitgebreide en gemakkelijk te vinden onthaalpagina?)

- Wat biedt je aan? (Wordt jouw aanbod duidelijk gepresenteerd op uw dienstenpagina?)

- Kan de klant vinden wat hij zoekt? (Is uw navigatie eenvoudig en logisch?)

- Kan je website 'harten veroveren', bekoren? (Gebruik je visuals, video's die inspireren?)

- Onderneem je actie? (Heb je contactknoppen, knoppen voor offerteaanvragen, jouw beste aanbiedingen uitgelicht)?

 

De kwaliteit en het belang van jouw website hangen af van zijn zichtbaarheid en reputatie. Veel parameters kunnen de positionering beïnvloeden. Ze veranderen voortdurend. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen waarmee u regelmatig (en gratis) de doeltreffendheid van jouw site kunt evalueren.

Mening van een expert

WIST JE DAT?

In de Verenigde Staten investeren bedrijven bijna 25% van hun omzet in communicatie. In Europa geven ze gemiddeld slechts 1 tot 3% uit...

voor verder


Marketing

Mijn bedrijf promoten

Promotie omvat alle aspecten van marketingcommunicatie. Het is steeds meer gebaseerd op "pull"-strategieën waarbij de consument via webmarketing, inhoud en sociale netwerken wordt aangetrokken.