Administratieve formaliteiten bij de start

Doelen Doelen

Om een zelfstandige activiteit te beginnen

Wanneer? Wanneer?

Voordat u met uw activiteit begint

Met wie? Met wie?

Het ondernemingsloket, de notaris, de accountant

Het nodige

Starten als zelfstandige: wat is het doel van het ondernemingsloket?

- Het zorgt voor de administratieve kant van uw start-up.

- Zij werkt samen met (deskundige) accountants, bedrijfsrevisoren en andere specialisten.

- Er wordt nagegaan welke oplossingen er voor een optimale bescherming van jezelf, jouw gezin en bedrijf beschikbaar zijn.

- Het adviseert je.

Klik hier om de administratieve en juridische formaliteiten online te vervullen en van start te gaan.

1. Voorbereiding van uw lancering

WAT MOET U MEENEMEN VOOR UW BEZOEK?

Persoonlijke documenten

  • Identiteitskaart
  • basiskennis bedrijfsleven (diploma's - zie pt 3)
  • Bewijs van beroepskennis in het geval van een gereglementeerd beroep (diploma's - zie pt. 4)

 

Documenten en informatie over jouw bedrijf

  • Statuten van de vennootschap neergelegd bij de griffier van de Rechtbank van koophandel
  • Identificatiegegevens van de oprichters, vertegenwoordigers en gevolmachtigden van de vennootschap
  • Door de vennootschap uitgeoefende activiteiten
  • Adres van de vestigingseenheid (of plaats van vestiging)
  • Bankrekeningnummer van de vennootschap

Afhankelijk van uw specifieke situatie kan aanvullende informatie nodig zijn:

  • Kopie van uw verblijfsvergunning
  • Beroepskaart voor buitenlanders
  • Certificaat van samenstelling van het huishouden
  • ...

 

2. Kies een rechtsvorm

Als zelfstandige heb je de keuze tussen:

  • Statuut van zelfstandige in hoofdberoep: je oefent naast jouw zelfstandige activiteit geen andere activiteit uit of je oefent een andere activiteit uit die niet het minimumquotum aan uitkeringen in het kader van het werknemersstelsel bereikt.
  • Statuut van zelfstandige in bijberoep: naast uw zelfstandige activiteit oefen je in België een andere betaalde en regelmatige activiteit uit (mits een minimum aantal uren) of ontvang je een vervangingsinkomen.
  • Gelijkstelling met een statuut van zelfstandige in bijberoep: uw zelfstandige activiteit kan onder bepaalde voorwaarden en op verzoek worden gelijkgesteld met een aanvullende activiteit.

 

Natuurlijke persoon of rechtspersoon, welke rechtsvorm moet je kiezen voor jouw onderneming?

Zelfstandig ondernemerschap kan op twee manieren worden uitgeoefend: hetzij als natuurlijke persoon, hetzij als rechtspersoon, door de oprichting van een vennootschap met rechtspersoonlijkheid. Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen.

Als je besluit een vennootschap op te richten, zijn er verschillende rechtsvormen ter beschikking: BV, NV, CV... Vraag voor de keuze van de rechtsvorm advies aan een bedrijfscoach, een notaris, een boekhouder of accountant.

De notaris zal samen met jou de statuten opstellen en deze neerleggen bij de griffie van de Rechtbank van Koophandel met het oog op publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

3. Voorwaarden en basiskennis

Voorwaarden voor het opstarten: basisvoorwaarden

  • Je moet minstens 18 jaar oud zijn.
  • Je moet de Belgische nationaliteit hebben, EU-onderdaan zijn of een niet-EU-onderdaan zijn die in het bezit is van een visitekaartje.
  • Je moet van burgerrechten genieten ( je mag niet veroordeeld zijn voor een ernstig misdrijf).
  • Je moet wettelijk bevoegd zijn (je mag niet onder het gezag van een voorlopig bewindvoerder staan, noch wettelijk of burgerrechtelijk onbekwaam zijn verklaard).
  • Je oefent geen onverenigbaar beroep uit (bijvoorbeeld gerechtsdeurwaarder, advocaat, notaris, rechter, griffier, lid van de gerechtelijke politie, enz.)

Voorwaarden om te beginnen: vereiste kennis

  • U moet een diploma of een andere officiële kwalificatie overleggen, zoals een getuigschrift van basiskennis van het bedrijfsleven of een diploma van hoger onderwijs of een universitaire opleiding.

OF

  • bewijs uw kennis op basis van praktische ervaring in een bedrijf als zelfstandig ondernemer, bedrijfsleider of directeur van een bedrijf, meewerkend echtgenoot, werknemer in een leidinggevende functie, enz.

 

4. Toegang tot het beroep

Om bepaalde beroepsactiviteiten te mogen uitoefenen (bv. tegelzetter,  restauranthouder, bakker, enz.), moet je toegang krijgen tot het beroep. Het ondernemingsloket kan al deze vergunningen voor jou regelen.

Afhankelijk van de activiteit en de kenmerken van het bedrijf heb je een registratie of aanvullende vergunning nodig (bv. omgevingsvergunning, uitvoervergunning, vergunning om levensmiddelen te vervaardigen en in de handel te brengen).

 

5. Ondernemingsnummer

Wanneer u een bedrijf start, moet je je zich inschrijven bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). Het ondernemingsloket zorgt voor de verplichte registratie en de aanvraag van een ondernemingsnummer.

Je moet al jouw activiteiten bij de KBO registreren, uiterlijk op de dag dat u met uw bedrijf begint. Dit geldt ook voor elke bijkomende activiteit die als zelfstandige wordt gestart.

 

6. BTW-nummer

Jouw btw-nummer is essentieel voor de facturering van de producten of diensten.

Je moet dit nummer geactiveerd hebben voordat je met de activiteiten begint.

Je kan dit zelf doen door een formulier aan te vragen bij het dichtstbijzijnde BTW-controlekantoor. Als je het eenvoudiger en sneller wilt, gebruik dan een ondernemersloket.

 

7. Sociale zekerheid

Toetreden tot een sociaal verzekeringsfonds om te genieten van de sociale zekerheid, die je, mits betaling van de sociale bijdragen, recht geeft op:

  • gezinstoelagen ;
  • ziekte- en invaliditeitsuitkeringen
  • zwangerschapsverlof
  • pensioen;
  •  

Sociale bescherming voor jezelf en jouw gezin

De sociale zekerheidsbijdragen geven recht op

  • kinderbijslag: je ontvangt een maandelijkse toelage voor elk van jouw schoolgaande kinderen tot de leeftijd van 25 jaar;
  • geboorte-uitkering en groeitoelage

Je kan beroep doen op een:

  • arbeidsongeschiktheids- en ziekteverzekering: je ontvangt uitkeringen voor gezondheidszorg of om het inkomensverlies te compenseren bij arbeidsongeschiktheid;
  • een pensioen: je hebt na jouw loopbaan recht op een ouderdomspensioen. Bij uw overlijden wordt een overlevingspensioen toegekend aan uw overlevende echtgenoot.

Bescherming voor jouw activiteit

De sociale zekerheidsbijdragen geven jou ook toegang tot een verzekering in geval van faillissement. Dit betekent dat u, als u uw faillissement moet aanvragen, uw rechten op kinderbijslag en ziekte- en arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt veiligstellen, en dat u gedurende 12 maanden een maandelijkse uitkering ontvangt.

Als zelfstandige, helper of meewerkende echtgenoot moet je je uiterlijk op de eerste dag van uw activiteit laten inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds.

Betaling van de bedrijfsbijdrage

Heeft jouw vennootschap rechtspersoonlijkheid, is haar fiscale woonplaats in België en heeft zij een winstoogmerk? Dan is de vennootschap verplicht zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en een jaarlijkse bijdrage te betalen. In tegenstelling tot de sociale zekerheidsbijdragen, kunnen aan deze door de ondernemingen verschuldigde bijdrage geen rechten worden toegekend. Het is een forfaitair bedrag bestemd voor de financiering van het sociale zekerheidsstelsel voor zelfstandigen.

 

8. Gezinstoelagen

Als je kinderen ten laste hebt, sluit je je aan bij een kinderbijslagfonds.

 

9. Lidmaatschap van een onderlinge maatschappij

Sluit je aan bij een onderlinge verzekeringsmaatschappij of wijzig jouw huidig lidmaatschap. Jij en jouw gezin zijn dan verzekerd tegen grote en kleine medische risico's.

 

10. Aanvullende verzekering

Gratis aanvullend pensioen en gegarandeerd inkomen....

De aanvullende sociale verzekering wordt gebruikt om leemten in het sociale zekerheidsstelsel voor zelfstandigen op te vullen. Zij concentreren zich op drie aspecten: pensioen, arbeidsongeschiktheid en medische kosten. Beperk de risico's voor jezelf en jouw gezin en kies de aanvullende sociale verzekering die je nodig hebt door ze te combineren naargelang de persoonlijke situatie.

Klik hier om de verschillende dekkingsmogelijkheden te bekijken.

 

11. Bijzonderheden voor HORECA

Voordat je met jouw activiteit begint, moet je over alle nodige vergunningen beschikken om aan de Belgische wetgeving te voldoen.

Partena Professional stelt een horecapakket voor om deze stappen en de aanzienlijke tijd die hiermee gepaard gaat, uit handen te nemen... en je te laten genieten van een interessante besparing.

voor verder